Grand Café Horta investeert in winterproof terras

De horeca lijdt onder het coronavirus, maar per uitzondering mogen de terrassen komende winter open blijven in de hoop om een groot deel van de verloren inkomsten te recupereren. Grand Café Horta hernieuwt zijn terras om de klanten het tijdens de winterperiode zo aangenaam mogelijk te maken, vertelt eigenaar Gunther Dieltjens. Al is het bang afwachten of de horeca ook effectief op 19 november haar deuren weer mag openen.

“Ons terras hernieuwen is een forse investering met een kostenplaatje van tienduizenden euro’s, maar er is voldoende animo voor. Sinds de heropening in juni hebben we gemerkt dat mensen liever in de buitenlucht zitten, uit angst voor een eventuele besmetting, maar dat doe je niet in weer en wind”.

Vergeten sector

“De stad heeft een eigen terrasregelgeving waar horeca-uitbaters zich aan moeten houden, zo moet er altijd een opening van vijftig centimeter overblijven voor een gezonde luchtcirculatie. Omwille van het virus mogen we onze terrassen nu twee winters lang opstellen. We hebben meteen onze leveranciers aangesproken. Normaal is dit de rustigste periode van het jaar, maar momenteel heeft de firma gigantisch veel werk. Iedereen wil zijn klanten het nodige comfort aanbieden tijdens de winter.”

“Ik ben geen virusontkenner want de stijging wordt elke dag erger, maar ik ben absoluut niet akkoord dat er één sector wordt uitgehaald als de grote verspreider, zonder cijfers of een onderbouwende studie die dat bewijst. Elke uitbater heeft zijn zaak zo coronaproof mogelijk ingericht, maar toch wordt er niet naar ons geluisterd. Er zullen zeker zaken sluiten. Welke uitbaters zijn bereid om met eigen fondsen de nodige kosten te betalen? Wij gaan dat alleszins wel doen, ik ben niet van plan om te stoppen met één van mijn zaken.”