De Stad Antwerpen startte een opvallende zoektocht. Ze lanceerde namelijk een open oproep naar een lichtontwerper. De toekomstige architect moet Opera Antwerpen en Residentie Wagner op het Operaplein ook ‘s avonds doen stralen. Het initiatief wordt alvast enthousiast onthaald. 

“Het operagebouw is één van de mooiste bouwwerken in Antwerpen. Met een fraaie verlichting kan het zijn rol in het straatbeeld nog beter vervullen”, meent Wilfried Eetezonne, woordvoerder van Opera Ballet Vlaanderen.

Het Antwerpse monument werd samen met enkele andere toeristische trekpleisters zoals de kathedraal, de Grote Markt en het stadhuis opgenomen in het Lichtplan. Dat moet op een duurzame manier een passende sfeer in de stad scheppen: “Na lang wachten is er schot in de zaak, maar het is op dit moment nog zoeken naar een architect. Iemand die het historische karakter en de functie van het gebouw opneemt in zijn of haar ideeën. Het mag niet bij een gevel blijven, maar het moet écht kunst uitstralen.”

Bij Opera Ballet Vlaanderen denkt men al na over eventuele acties met licht in navolging van andere grote steden: “Bij speciale gebeurtenissen kleuren belangrijke gebouwen in een bepaalde kleur. Daar doen we al aan mee, maar met de nieuwe verlichting zou dat in de toekomst eenvoudiger kunnen.”Lees op de website van Den Triangel de volledige reactie van de Vlaamse Opera over het initiatief. Ondanks herhaaldelijk aandringen gaf het kabinet van schepen voor Openbaar Domein Claude Marinower geen antwoord op onze vragen.