Niels (20) besefte op jonge leeftijd al dat hij zich meer aangetrokken voelde tot jongens. Hij vond dat eng en besloot om jarenlang met dit geheim rond te lopen. Ondanks de schrik voor negatieve commentaren vond hij toch de moed om alles eerlijk op te biechten aan zijn mama, maar Véronique bleef er rustig onder.

‘Bij de coming-out van mijn zoon was ik allesbehalve verschoten. Ik zag dat Niels ergens mee zat, dat voel je aan als mama. Ik vertelde hem dat naast vriendinnetjes hier ook jongens welkom waren. Uiteindelijk biechtte hij ook alles eerlijk op.

Meteen dacht ik ‘Oef, het is er eindelijk uit’ maar daarna was ik toch ongerust. Hoe kwetsbaar is hij nu voor de maatschappij? Er waren net enkele gevallen van ‘gaybashing’ op het nieuws verschenen. Niels is een sociaal iemand die graag anderen helpt. Gaan ze daar dan geen misbruik van maken?

Maar waar ik het meest moeite mee had was dat Niels zijn liefdesverdriet alleen moest verwerken. Normaal vertellen we alles tegen elkaar, waarom dit niet? Ik kon er dus niet zijn voor hem. Toch zijn we er als gezin sterker uitgekomen. Niels zijn vriendje, maar ook de vriendin van zijn broer zitten nu allemaal gezellig mee aan tafel.’

“APJournalistiek wil de interculturele reflex van zijn studenten aanscherpen met het vak Intercultural Readiness Check, oftewel IRC. In het kader daarvan maakte ik dit stuk om hier aan bij te dragen. Deze onderwerpen mogen breed bekeken worden: van een interview met een nieuwkomer of een ex-verslaafde tot iemand met een beperking.”