In juni 2019 schitterende Matthias De Roover (26) op het podium als de nieuwe Mister Gay Belgium. Toen hij zich op zijn achttiende outte, was hij vooral bang voor de negatieve reacties van zijn ouders en de ploeggenoten in zijn club. Maar zijn ervaringen maakte hem vooral zelfzekerder.

 “Hoe zouden mijn ploeggenoten reageren? Dat was mijn grootste angst. Zij kwamen nauwelijks in contact met homoseksualiteit. Bij een coming-out ben je sowieso wat onzeker want mensen zijn vaak bang en allergisch aan verandering. In het begin had ik een raar gevoel en was het wat zoeken. Toen ik 100% zeker was van mijn geaardheid schreef ik een brief aan mijn ouders en vertrok voor een week naar het kot van een vriend. Zo gaf ik ze tijd om alles te laten bezinken. Uiteindelijk reageerde iedereen enorm positief en besefte ik dat ik dit veel eerder had moeten doen.”

Meegroeien

“Dit is mijn boodschap aan alle jongeren die moeilijkheden kennen bij hun coming-out: probeer de negatieve elementen om te zetten naar positieve verhalen zodat je er de kracht uit haalt om de belangrijke stap te zetten. Iedereen is anders en iedereen heeft zijn eigen verhaal. Daarom is het moeilijk een boegbeeld te worden van de hele community.

Hoewel ons land tot een van de betere leerlingen in Europa behoort qua wetgeving kan het nog heel wat beter. Vooral aan de sociale aanvaarding moet worden gewerkt. De bevolking groeit vaak niet mee met de regels. Ouders moeten hun kinderen van jongsaf sensibiliseren, zodat ze het gewoon worden. Want wat maakt het uit hoe anderen zijn of eruit zien?”

“APJournalistiek wil de interculturele reflex van zijn studenten aanscherpen met het vak Intercultural Readiness Check, oftewel IRC. In het kader daarvan maakte ik dit stuk om hier aan bij te dragen. Deze onderwerpen mogen breed bekeken worden: van een interview met een nieuwkomer of een ex-verslaafde tot iemand met een beperking.”