De stad Antwerpen heeft skaters een hak gezet. Ze plaatste skatestoppers aan randen van trappen en banken om zo geluidsoverlast en vernieling van de infrastructuur aan de vernieuwde Scheldekaaien te beperken. 

Skaters kunnen door de metalen haken hun hobby nauwelijks nog beoefenen: “Het is allesbehalve correct. De populariteit van de sport is door de coronacrisis fel toegenomen. We zien tegenwoordig veel meer volk in onze winkel. Het zijn dan ook vooral de boarden die de deur uitvliegen”, vertelt Yannes, medewerker van skatewinkel Lockwood. 

In de originele bouwplannen stonden nochtans enkele skaters afgebeeld, maar de ontevredenheid bij buurtbewoners zorgt voor drastische maatregelen. Yannes ziet op een drukke plaats zoals de kaaien ook andere oorzaken van lawaaihinder, “maar het is gemakkelijk om één groep als grote schuldige aan te duiden.”

De skategemeenschap verzet zich tegen de beslissing. Een petitie tegen het initiatief van de stad verzamelde al meer dan 3000 handtekeningen. Voorlopig lijken de zogenaamde skatestoppers de mensen ook niet meteen tegen te houden: “Toen ik onlangs ging piepen zag ik dat op de populaire plaatsen geen plaatjes aanwezig waren. Een bizarre poging dus om de mensen weg te houden, maar ik denk niet dat je ze ooit kan tegenhouden”, geeft skater Yannes aan. 

Het is alvast een bittere pil voor de beoefenaars van de sport. Zij kampen met een acuut plaatsgebrek, te meer omdat de skateparken door hun slechte staat geen waardig alternatief zijn: “Bijna alle parken in Antwerpen zijn verouderd. ’t Stad wil in de buurt van de Scheldekaaien een nieuw complex bouwen, maar dat is het probleem gewoonweg verschuiven. De buren zullen opnieuw klagen over het lawaai en de skaters zullen het straatmeubilair blijven opzoeken”, vreest Yannes.