Vandaag is het 14 oktober en trekken heel wat mensen richting de stembureaus. Maar tijdens deze verkiezingen zijn er ook heel wat jongeren bij die vandaag voor het eerst hun stem moesten uitbrengen. Senne (18), Dagmar (19) zijn twee studenten die hun eerste ervaringen met ons willen delen.

Senne, je eerste keer richting de stembureaus ging het zoals verwacht?                                                  

 Senne: In het begin waren er wel wat zenuwen. Maar wanneer je binnen kwam zag je dat alles goed georganiseerd was. Hierdoor ging het stemmen vlot en was je snel terug buiten om nog wat te genieten van de zon.

Was dit hetzelfde bij jou Dagmar?                                                                                                                                                

Dagmar: Neen. Ik had niet verwacht dat het er allemaal zo technologisch aan toe ging. Je moest een kaartje in je computer steken, en achteraf werd je stem gescand. Ik dacht dat we op ons papier een bolletje moesten aanduiden.

Vind je dat je voldoende voorbereid was om te stemmen?                                                                                                        

Senne:Ja, ongeveer een maand geleden ben ik begonnen met het zoeken van informatie. Dit deed ik vooral op het internet en aan de hand van enkele brochures die je als kiezer ontvangt. Wanneer alle informatie klaarlag ben ik begonnen met het vergelijken van standpunten en testen in te vullen.

Dagmar: Ik wist de standpunten van de partijen op voorhand. Ik ben pas de afgelopen twee weken begonnen met het nadenken over de verkiezingen. Wanneer vrienden, de media en mijn ouders hier over begonnen te praten.

Hebben jullie een paar online testen afgelegd?                                                                                                                                                

Senne:Ja hoor, de test van HLN was echt goed. Specifieke vragen, wat jij zou doen en hoe je daarin verschilt met de fractieleiders uit je gemeente. Jammer genoeg waren sommige vragen veel te moeilijk.

Dagmar: De namen van deze testen kan ik me niet meer herinneren. Maar ik vond het ook geen goed hulpmiddel omdat vaak twee uiterste partijen bovenaan stonden. Vaak waren de vragen te moeilijk en begreep ik totaal niet waar het onderwerp over ging.

Werd er iets gezien over de politiek op school?                                                                                          

Senne: Het thema politiek is nooit aan bod gekomen bij ons op school. Thuis kon ik wel met mijn vragen terecht. Het was speciaal dat ik en mijn mama op heel wat standpunten van elkaar verschilden. Dit zorgde dus voor kleine debatten die natuurlijk niet eindigde in een grote rel zoals op tv, vaak lachten we ermee.

Dagmar: Ja wij hebben toch een halfjaar bezig geweest met het recht en de politiek. Daardoor is mijn kennis over de politiek enorm toegenomen door de leerstof en de vele presentaties die wij als leerlingen ook zelf moesten voorstellen.

Heb je je keuze laten beïnvloeden door je vrienden? Of andere zaken?                                                                                 

 Senne: Neen, ik heb mijn stem ook niet aan de grote klok gehangen. Ik vind niet dat andere daar zaken mee hebben. Moest ik dit wel gaan rondvertellen zou ik mij ook niet laten beïnvloeden. Ik heb de keuze gemaakt waarbij ik mezelf goed voel. Ik heb gekozen voor een partij waarbij ik denk dat ze in staat zijn om regio’s goed te kunnen besturen, en uiteraard is dat bij iedereen anders.

Dagmar: Ik ook niet. Iedereen heeft inderdaad een ander mening en andere overtuigingen. Maar ik ben zeker van mijn stuk, en dan laat je me niet rap twijfelen. Politieke standpunten zijn altijd wel een leuk gespreksonderwerp op scoutsavonden.

Vind je het belangrijk dat mensen zich voorbereiden?                                                                                                                

Dagmar: Ja, en ik hoop dat mensen dit niet alleen doen door de media te volgen. Mensen geloven altijd de media, terwijl zij vaak een verkeerd beeld schetsen over gebeurtennissen en zo verkeerde beelden vormen over bepaalde zaken.

Senne: Ja uiteraard! Voorbereiden is enorm belangrijk want dit is niet zomaar een keuze of een spelletje vogelpik. Het is een belangrijke beslissing. De keuze die je in je stemhokje maakt bepaalt mee over het beleid in je leefomgeving. Je laten informeren over de verschillende politieke partijen is maar een kleine moeite maar ben je wel verplicht tegenover je vrienden en familie.

Als ik mag vragen Senne, op wie heb u gestemd?                                                                                   

Senne: Ik heb gestemd op Open Vld. Het is een progressieve partij waarbij ik denk dat Brasschaat verder kan groeien. Er zal veel geïnvesteerd worden in de economie waardoor de winkels op  onze Bredabaan verder kunnen groeien en dat geeft me een goed gevoel. Deze keuze heb ik te danken aan de informatie die ik gevonden heb. In het begin had ik geen flauw idee van wat ik zou stemmen maar dankzij het opzoekwerk is dit in orde gekomen.

Was de keuze hetzelfde ?                                                                                                                            

Dagmar: CD&V, Het is één van de grotere partijen in de gemeente Brasschaat. Maar vooral de grote concurrent van N-VA en Jan Jambon. De afgelopen jaren was hij aan de macht en ik denk dat het nu tijd is voor iets anders. De keuze CD&V heb ik gemaakt omdat deze vooral neutraal zijn dus zowel linkse als rechtse standpunten hebben.