‘Sinds vorig schooljaar ben ik gestopt met het eten van zoogdieren en afgeleiden. Rood vlees en melkproducten zijn dus niet meer terug te vinden in mijn bord. Mijn voornaamste vleesvervanger is kip want op een week tijd eet ik 4 à 5 keer portie kip afgewisseld met aardappelen of rijst. Ik ben het enige speciaal geval in huis want mijn ouders eten nog wel vlees. Al een geluk dat mama me graag verwent en nog elke dag mijn avondmaal klaarmaakt op de manier dat mijn aangepast voedingspatroon het vraagt. Ze gaat er ook niet dood van want ze vervangt enkel het stuk vlees door kip. 

Mama heeft zich ook een tijd beziggehouden met het zoeken van vervangers. Tijdens het koken gebruikt ze vooral rijstmelk. Een product dat hetzelfde smaakt, maar zoals de naam zegt bestaat het uit rijst en dat maakt het juist zo gezond. Mijn gezondere voedingsstijl gaat vlot omdat ik nooit graag vlees at en het dus ook niet mis. Met een stuk biefstuk doe je me echt geen plezier. 

Terugkeer naar het oude nest

Ik durf vaak te zondigen zonder me daar echt schuldig bij te voelen. Het is knap wat ik presteer maar soms moet ik echt eens mijn eigen goesting doen, vooral als de honger enorm toeslaat want dan eet ik het eerste wat ik tegenkom. Op dinsdag hebben we les tot kwart na zeven en sterf ik van de honger. Dan gaan we graag onder klasgenoten iets eten in Da Giovanni, want als ik zondig moet het echt wel mijn lievelingsgerecht pizza zijn. Ik ben niet iemand die dan aan de obers vervelende vragen begint te stellen zodat er geen enkel melkproduct op tafel terechtkomt. Nee, ik moet niet op mijn eten letten, het is gewoon een autistische tik in mijn hoofd die daar steeds aan denkt. 

Dit fenomeen verscheen voor het eerst in mijn leven nadat een ploegmaat me doorstuurde naar een kinesist. Vorig seizoen probeerde ik alles uit men carrière te halen met het oog op een transfer naar het oude nest Temse. Jammer genoeg werd mijn lichaam geplaagd door blessures. De kinesist vertelde me dat rood vlees slecht is voor sporters omdat het scheurtjes en spierblessures veroorzaakt. Als kind kreeg ik ooit Salmonella en dat maakt je extra gevoelig voor de gevolgen van rood vlees.

Gezonde geest in een gezond lichaam

Bij het horen van deze uitspraak stopte ik ‘cold turkey’ met het eten van vlees en vrijwel meteen voelde ik het verschil. Niet alleen het bewegen ging vlot, ik had ook energie op overschot. Nog nooit voelde ik me zo fit. Ik speelde enkele goede wedstrijden en een goede vormpeil zorgde ervoor dat ik nu ook mentaal groeide. Ook mijn schoolleven steeg in positieve zin want vanaf lesuur één was ik klaarwakker waardoor ik de lessen aandachtig kon volgen zonder last te hebben van concentratieverlies. 

‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ is een uitspraak waar ik veel belang aan hecht. Soms ben ik bang dat ik in de toekomst veel ga bijkomen. Daarom probeer ik onnodige suikers te vermijden en drink ik alleen water. 

Mijn nieuwe voedingsstijl zorgt ervoor dat ik goed in mijn vel zit. Nu heerst er het gevoel dat ik alles aankan en nieuwe mogelijkheden zich aanbieden.’