Mo Messoudi is na zijn passages bij onder meer KAA Gent, KV Kortrijk en Beerschot een bekende naam op onze Belgische voetbalvelden. Na 17 jaar profcarrière verruilde de middenvelder zijn voetbalschoenen voor de televisiestudio. Ondertussen is de analist een graag geziene gast bij Eleven Sports, Proximus en Extra Time.

“Ik ben toevallig in het vak gerold. Op de boekenvoorstelling van goede vriend Filip Joos ben ik aan de praat geraakt met enkele medewerkers van VRT. Marokko had zich toen voor het eerst in twintig jaar weer gekwalificeerd voor het WK (in 2018, nvdr). In eerste instantie moest ik me bezighouden met de matchen van Marokko, maar mijn kennismaking met het grote publiek was toen de Rode Duivels het opnamen tegen Tunesië. Daarna vroeg VRT me als gast voor Extra Time. Later ben ik ingegaan op de aanbiedingen van Proximus, Unibet en Eleven Sports. Daarnaast schrijf ik een rubriek voor Sport/Voetbalmagazine.”

Was je de camera al gewoon door je spelerscarrière of waren er toch wat zenuwen bij je eerste keer op tv?

“Als speler focus je enkel op je eigen prestatie, dat is toch helemaal iets anders. Bij VRT werd ik echt voor de leeuwen gegooid. Ik had een analyse voorbereid over Marokkaans international Mbark Boussoufa. Maarten Vangramberen stelde me daarover een vraag. Ik begon met hem te babbelen, maar ondertussen kregen de kijkers mijn analyses te zien. Bob Peeters maakte me met een subtiele tik duidelijk dat ik de getoonde beelden moest becommentariëren. Tijdens de rust exact hetzelfde. Ondertussen loopt het vlot.”

Had je ooit gedroomd om als analist aan de slag te gaan?

“Ik heb het geluk gehad dat ik tijdens mijn profcarrière al in het vak ben gerold. Voetbal is mijn passie dus daar moest ik absoluut in verder. Daarnaast volg ik een trainerscursus. Ik mis het analyseren met het doel om een ploeg te verslaan. Op termijn hoop ik als assistent of hoofdtrainer aan de slag te gaan. Enkele clubs hebben me al een voorstel gedaan. Maar als ik ergens teken, moet ik het analistenwerk aan de kant schuiven. Je bent dan immers niet meer neutraal.”

Bovendien is er bij analisten veel concurrentie?

“Er heerst wel een hevige concurrentie in de analistenwereld. Met het nieuwe Eleven Sports zijn er heel wat analisten, waaronder ik, uit de boot gevallen voor het Belgisch voetbal. Het is dus aan tafel een onderlinge strijd om uit te pakken met de beste analyses. Ik durf wel eens te zeggen dat ik het niet eens ben. Het is dan voor televisie leuk om in discussie te gaan, maar het moet wel serieus blijven.”

Hoe zou jij de term analist beschrijven? 

“Een analist probeert voetbalploegen te doorgronden. Ze brengen de positieve en negatieve punten van een speler in kaart en brengen dat over naar de mensen thuis. Daarvoor moet je veel wedstrijden volgen. Ik bekijk elke vrijdagavondwedstrijd en toch minstens twee op zaterdag. De focus in Extra Time ligt vaak op de belangrijkere wedstrijden van zondag. Die probeer ik dan allemaal te zien. Het is veel, soms kijk je naar een wedstrijd terwijl je niet meer scherp bent.” 

Wat doe je dan tijdens de wedstrijden? 

“Observeren en noteren. Tijdens de wedstrijden houd ik tijdscodes van opvallende fases bij. Die stuur ik vervolgens door naar VRT. Zij knippen en plakken die beelden tot een compilatie die de mensen tijdens de uitzending te zien krijgen. Bij Proximus krijg ik ook Champions League-wedstrijden toegewezen. Om 21 uur start de wedstrijd en zet ik me apart. Je volgt de wedstrijd op twee verschillende schermen en bent steeds in contact met een LSM’er. Dat is iemand die op dat andere scherm beelden terugspoelt en pijltjes plakt. Het is dus echt 90 minuten intensief werken.”

Waar let je dan op? 

“Voorbereiding is belangrijk. Bij een Champions League-duel herbekijk ik de wedstrijden van het afgelopen weekend grotendeels opnieuw. Zo krijg je een idee van aanpak bij beide ploegen. Daarnaast moet je als analist op de hoogte zijn van alles. Blessures, schorsingen, goede statistieken en in het leukste geval een frappant interview vooraf.”

Durf je spelers al eens persoonlijk aan te vallen? 

“Ik probeer nuchter mijn analyses te doen. Dus ja, maar dan ligt dat vooral aan de spelers zelf. Als de speler in kwestie het later goed doet, zeg ik dat ook. Af en toe zeg je eens dingen over clubs of spelers die ze niet graag horen. Ik heb al ontgoochelde berichten ontvangen. Op dat gebied zijn clubs nog preuts.”

Vind je dat je als analist ervaring moet hebben als ex-voetballer of trainer? 

“Het zijn de details die je sneller begrijpt als je zelf hebt gevoetbald. Waarom is die pass zo moeilijk te geven? Waarom kruipt een ploeg in die organisatie? De meeste analisten zijn zelf profvoetballer geweest, maar niet allemaal. Die maken evengoed juiste analyses.”

“Met het nieuwe Eleven Sports zijn er heel wat analisten uit de boot gevallen voor het Belgisch voetbal. Ook ik”

Wie is volgens jou het beste in zijn vak? 

“De manier waarop Gert Verheyen het overbrengt, is aantrekkelijk, mensen horen hem graag bezig. Maar dat betekent niet dat ik hem tactisch altijd even sterk vind. Wim De Coninck daarentegen is tactisch dan weer heel krachtig en kent ontzettend veel achtergrondinformatie over spelers. Marc Degryse durft al eens uit te halen. Elke analist heeft zijn eigen specialiteit. Ik heb met iedereen al eens aan tafel gezeten. Vooral de samenwerking met Wesley Sonck vind ik geniaal, er wordt dan veel gelachen.”