KRC Genk zat diep en voelde in de stand de hete adem van KV Oostende, Anderlecht en de resterende ploegen in de nek. John van den Brom kwam onder druk te staan, maar lijkt zijn opmars onder impuls van een vlotscorende Kristian Thorstvedt opnieuw ingezet te hebben.

Het was ondertussen al meer dan een maand geleden, maar na een teleurstellende 1 op 12 konden de Limburgers afgelopen vrijdag op Mambourg nog eens genieten van de volle buit. Al ging dat niet zonder slag of stoot. Pas in het slot zette de jonge Noor met een rake kopbal de 1-2 eindstand op het bord. Het was nog maar zijn eerste doelpunt van het seizoen, maar nauwelijks enkele dagen later zou hij zijn ploeg ook met twee treffers in het bekerduel tegen KV Mechelen naar de halve finale sturen.

Een voetblessure en heersende coronapandemie

Het loopt dus ineens wel heel vlot voor Kristian Thorstvedt. Zijn laatste doelpunt dateerde namelijk al van 19 januari 2020. Toch beschikt hij over scorend vermogen. Zo trof hij in zijn thuisland maar liefst 22 keer raak in 57 wedstrijden voor Viking Stravanger.

Waar liep het dan mis? De Noorse jeugdinternational kende een lastige periode en moest na een zware voetblessure geduld blijven uitoefenen. Daarnaast had hij het ook allesbehalve gemakkelijk onder de heersende coronapandemie: “De impact van jonge voetballers ver weg van huis mag je echt niet onderschatten. Het is voor Kristian de eerste keer en nadat ook zijn goede vriend Mats Møller Dæhli vertrok, kreeg hij het mentaal moeilijk”, verklaarde vader Thorstvedt in een interview aan Het Belang van Limburg.

De ideale ‘atypische’ nummer tien?

De zoon van gewezen Tottenham-doelman Erik Thorstvedt streek vorig jaar neer in de Luminus Arena en moest op termijn de opvolger worden van zijn landgenoot Sander Berge (Sheffield United). Hij toonde zich weliswaar offensiever op het veld. Vestigt de jonge snaak zich nu ook definitief in het Genkse elftal?

Terwijl traditionele aanvallende middenvelders vaak technisch verfijnde spelers zijn, flirt de Noor vaak met het randje. Hij durft wel eens een flinke tik uit te delen en gaat ook regelmatig in de clinch met zijn rechtstreekse tegenstander. De 21-jarige middenvelder heeft alle kwaliteiten in huis om de ideale tien voor John van den Brom te worden, of misschien toch meer een aanjager?

De grote uitblinker van het elftal is de Noor zeker niet, maar met zijn loopvermogen verzet hij bergen werk en creëert hij ook de nodige ruimte voor Paul Onuachu en Théo Bongonda. De werkmier greep opnieuw zijn kans en mag zich dus offensiever uitleven waardoor hij meer in de box komt en zichtbaar zijn statistieken bijwerkt. Het is nu zaak om zijn vorm te bevestigen tegen Cercle Brugge, maar zeker ook in de halve finale van de Croky Cup tegen Anderlecht.